29/03/2022
2008

Teff Grass Tohumu

Teff grass tohumu son yıllarda hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin gündeminde olan bir yem bitkisidir. Yem fiyatlarının ayyuka çıktığı bir dönemde yazlık teff grass tohumu ekmek çiftçilerin yem maliyetlerini düşürmekte, süt ve et verimlerini arttırmaktadır. Ot tipi teff grass tohumunun Türkiye’ye ilk kez 2008 yılında Torunoğlu Tohumculuk tarafından getirilmesi sağlanmış, sonraki yıllarda Tarım Bakanlığı’na tescili yaptırılarak tüm Türkiye geneline tanıtım ve yayım çalışması yapılmıştır. Teff grass tohumu Türk çiftçisi tarafından yoğun rağbet ve talep görmektedir. Yaz sıcağında hayvanlara birinci sınıf ağırlık ot sunabilen bir yem bitkisidir. Kaba yem ot verimi gayet yüksektir. Kaba yem bitkileri içerisinde çok önemli bir yere sahiptir.

Piyasada tahıl tipi teff tohumunu yem bitkisi ot tipi diye satan kötü niyetli sözde tohumculara karşı çiftçilerimiz aldanmamak adına sadece ot tipi OECD sertifikalı ithal orijinal teff grass tohumu satın almaları gerekmektedir. Bu tohumu ilk kez Türkiye'ye getirttiren, Türkiye'ye tanıtan Torunoğlu Tohumculuktur. Tohum alırken Torunoğlu Tohumculuktan güvenilir şekilde alışveriş yapabilirsiniz.

Teff grass ekim zamanı hava sıcaklığı artıp, toprak sıcaklığı belirli bir dereceye ulaştığında Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Nisan 15 – 20 gibi ekimler başlar. Diğer bölgelerde Mayıs ayı içerisinde ekimler başlar. Teff grass tohumu hem birinci ekime hem de ikinci ekime uygundur. Buğday arpa hasatından sonra ikinci ekim olarak ekilebilmektedir. Yaptığımız tarla çalışma çalışmalarının neticesinde Torunoğlu Tohumculuk olarak gördük ki, teff grass otu 35 günde 80 cm boya ulaşmaktadır. Bu kadar hızlı büyüyebilen bitki çok azdır.

Teff grass bitkisinde zararlı kimyasallar bulunmaz. Sorgum sudan otunda 70 cm’in altında prusik asit mevcudiyetinden dolayı hayvanlara erkem dönemde otlatılmaz ve biçip yedirilmez. Ot tipi teff grassta böyle bir problem mevcut değildir. Teff grass hem otlatmaya hem de biçime son derece uygundur. Hayvanlarda ciddi yem tasarrufu sağlar. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların et ve süt veriminde ciddi artışlar meydana getirir. Teff grass otuyla beslenen hayvanlarda beslenmeye bağlı sağlık problemleri hemen hemen görülmez.

Teff grass otu verimi yüksektir. Teff grass otu besin değeri yeşilinde %15 – 20 ham protein, kuru ot ve samanında %9 – 14 ham protein vardır. Erken biçimlerde verimler ve protein oranları daha yüksektir. Teff grass yem bitkisi sorgum sudan otuna mecburiyeti en aza indirmiştir. Çiftçiler için, yaz dönemi için güzel bir seçenek sunmuştur. İnce zarif yapraklara sahiptir. Teff grass otu ince saplıdır. Yumuşak yapıya sahip bir kaba yem bitkisidir.

Teff grass tohumu satın almak için ve teff grass tohumu fiyatları hakkında bilgi almak için firmamızı arayabilirsiniz.

Torunoğlu Tohumculuk 0532 266 40 41 – 0322 239 88 08 – 0322 239 88 09