07/01/2019
14629

Ot Tipi Teff Grass Tohumu Nasıl Ekilir

Ot tipi teff grass tohumu nasıl ekilir?  dekara 1 kg ekilir. Teff grass yazlık bir yem bitkisidir. Havaların ısınmasıyla birlikte Nisan 15’den sonra ekimi başlar, Temmuz ayı sonuna kadar ekilebilir. Teff grass ekimi yapılırken toprak adeta bir futbol sahası gibi düzlenir. Tohum gübre ve kumla karıştırılıp toprağın 1,5-2 cm derinine gelecek şekilde ekilir. Teff grass tohumu elle veya mibzerle ekilebilir. Tohumun ekimi mibzer ile yapılacaksa mibzerin bıçakları yukarı kaldırılır, hortumları boşa çıkarılır, ayarı sıfıra getirilir. Mibzerin gübre bölümüne dekara 20 kg olarak 20-20 taban gübresi konulur. 3 hafta sonra üzerine dekara 25 kg gelecek şekilde 26’lık amonyum nitrat atılır.  Teff grass tohumunu ekerken dikkat edilmesi gereken en önemli husus tohum çok küçük olduğu için toprak derinine kaçırılmaması gerekmektedir. Teff grass ekiminden sonra toprak üzerine sürgü çekilir. Tohumlar filizlenene kadar her gün sulama yapılır. Ortalama 4-5 günde filizlenmesi gerçekleşir.

Ot tipi teff grass 1,5 metreye kadar boylanabilmektedir. Yalnız ot tipi teff grassı yüksek boyda ekmek besin kaybına yol açmaktadır. Önerdiğimiz biçim boyu 40-50 cm’dir.

Teff grass tohumunun iki çeşidi vardır.

  • Ot tipi Teff grass
  • Tahıl tipi teff tohumu

Ot tipi teff grass Afrika Etiopya kökenli bir bitkidir. Amerika’da ıslah edilerek ot tipi haline getirilmiştir. Teff grass tohumu satın alırken ot tipi teff grass olduğundan emin olunuz. İnsan gıdası amacıyla ekilen teff tahılını yem bitkisi amacıyla kesinlikle satın almayınız. Ot tipi teff grass tohumumuz ithal OECD belgeli orjinaldir.

Ot tipi teff grass tohumu 20-25 gün arayla biçime gelmektedir. Tek yıllık yazlık bir yem bitkisidir. Bir sezonda toplam 3-4 biçim alınır.

Ot Tipi Teff Grass Yem Bitkisinin Besin Değerleri

Kuru otunda %9-14 yeşil otunda %15-20 ham protein vardır. Teff grass Kuru otu Dünya’da yoğun talep görmektedir. Türkiye coğrafyasının 7 iklim bölgesinde sorunsuz yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Teff grass otu yeşilinde prusik asit bulunmaz. Sorgum sudan otunda taze dönemde prusik asit mevcuttur. Bu asit hayvanlarda zehirlenmelere yok açar.

Ot tipi teff grass ekimi hakkında ve ot tipi teff grass tohumu fiyatları hakkında bilgi almak için şirketimizi arayabilirsiniz.