28/05/2018
2880

Ot Tipi Teff Bitkisi Yetiştiriciliği

Teff grass tohumu satın alırken ot tipi teff grass olduğundan emin olunuz. İnsan gıdası amacıyla ekilen teff tahılını yem bitkisi amacıyla kesinlikle satın almayınız.Ot tipi teff grass tohumumuz ithal OECD belgeli orjinaldir.

Teff bitkisi yetiştiriciliği son yıllarda dünya geneline hızla yayılmıştır. Afrika Etiyopya kökenli olan bu bitki insanoğlunun tahıl olarak beslemesinde çok önemlidir Yem bitkisi olarak teff hayvan beslenmesinde mucize sayılaçak kadar değerli bir bir kaba yem bitkisidir.

Teff bitkisi en çok Afrika, Avustralya, Kanada, Amerika ve Hindistan ve Pakistanda yetiştirilmektedir. Teff bitkisinin tohumları hasat edildikten sonra sapları saman yapılmaktadır. Teff grass bitkisi en çok at yetiştiricilerinin ilgisini çekmektedir. Atların çok sevdiği bir yem bitkisidir. Atlarda sancıya ve şişkinliğe yol açmaz. Hazmı çok kolaydır.

Teff bitkisi yetiştiriciliği ülkemizde henüz yeni başlamıştır. 2008 yılından beri Torunoğlu Tohumculuk ülkemiz hayvancılığının can simidi olaçak bu özel yem bitkisini Türkiyeye yerleştirmek için uzun zamandır çalışmaktadır.

Hayvancılık ve kaba yem üretiminde halimiz içler açısıdır. Cumhuriyet tarihinde ilkkez dışardan saman ithalatı yaptık. Sürekli dışardan kesimlik ve damızlık hayvan ithalatı yapmaktayız. Bir türlü hayvancılıkda dışa bağımlılıktan kurtulamıyoruz. Et fiyatları uçup gitmekte süt fiyatları yerlerde sürüklenmektedir. Bir türlü et süt dengesini tutturamıyoruz. Teff bitkisi yetişticiliği bu kötü gidişata bir çözüm olaçaktır.

Çocuklarımız ve yetişkin nüfusumuz yüksek et fiyatları nedeniyle et yiyemez haline gelmiştir. Et tüketmek lüks hale gelmiştir. İnsanımız ve bilhassa çocuklarımız et tüketemediği için kötü beslenmektedir. Bu da genç nesillerin zeka seviyesini olumsuz etkilemektedir. Milletimi tehdit eden bu kötü durumdan acilen kurtulmamız gerekmektedir.

Kaliteli kaba yem üreterek hayvancılığımızı yeniden canlandırabiliriz. Teff grass bu konuda önemli bir rol üstlenebilir.