07/01/2020
5532

PİEDMONTESE SIĞIR IRKI ve SPERMASI

Piedmontese Sığır Irkı ve Sperması



Piedmontese (Piemontese) sığır ırkı Dünyanın en iyi etçisidir. Etçi ırklar içerisinde ikinci bir alternatifi dahi bulunmamaktadır. Anavatanı İtalya’dır lakin kökeninin Pakistan, Hindistan yöresi olduğu düşünülmektedir. Piedmontese ırkı ülkemizde çok fazla bir üne sahip değildir lakin Avrupa ve Amerika’da bu durum tam tersidir. Piedmontese eti marketlerde daha pahalıya satılmakta restaurantlarda özel olarak belirtilerek satılmaktadır.



Piedmontese’yi aranılan bir et yapan özelliklerinden en önemlisi kolestrol bakımından kılıç balığından, derisi yüzülmüş tavuk etinden daha düşük değerlere sahip olmasıdır.



Piedmontese çift kaslı hayvanlardır. İnce kemik yapısına sahiptir tabiri caizse bir et yığınıdır. Çok hızlı gelişim özelliğine sahip olan Piemontese danaları 14-16 aylık olduklarında 600-650 kg canlı ağırlığa ulaşırlar, 450-460 kg karkas et verirler. Et randımanı %69-73’ tür. Bu kadar kısa sürede bu rakamlarda et verimi olan Piemontese’den başka ırk yoktur.



Piedmonteselerin gen aktarımı yüksektir ve baskın gen özelliği vardır. Piedmontese boğa spermaları ile başka ırklara melezlemede, melezi birkaç kuşakta kendisine benzetip saflaştırmaktadır. Firma sahibi Veteriner Hekim Cengiz Torun 1991 yılından beri Piedmontese sığır ırkının suni tohumlamasını yapmıştır.



Firmamız Piedmontese boğa spermalarını ithal olarak İtalya’dan getirtmektedir. İtalyan Anaborapi kuruluşuna ait Piedmontese boğa spermaları yavru testinden (progeni test) geçmiştir. Dünyada Piedmontese boğa spermaları içerisinde progeni testten (yavru testi) geçmiş tek sperma Anaborapi kuruluşuna aittir. Piyasada ki Anaborapi Piedmontese harici spermalar ise sadece performans testinden geçmiştir. Veteriner Hekimlere ve hayvan yetiştiricilerine tavsiyemiz yavru testinden geçmemiş tohum almamaları ve tohumlatmamalarıdır.



Piemontese boğa sperması hakkında merak edilen ilk soru: “Bu hayvanı bizim hayvanlarımız doğurabileck mi?” Piedmonteselerde güç doğum yoktur kolay doğum vardır. Her ırkla melezlenebilmektedir.



Piemontese boğa sperması ve ırkı hakkında detaylı bilgi almak için ve sipariş vermek için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.



         Torunoğlu Tohumculuk
0 (322) 239 88 08 – 0 532 266 40 41